Veganistische honden?

Waarom veganistische honden? Wel het antwoord lijkt simpel. Als je van je hond houdt, heb je waarschijnlijk een vorm van sympathie voor alle bewuste wezens en wil je niet dat deze mishandeld worden of onnodig pijn lijden.  Er is genoeg wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat honden gezond kunnen leven op een plantaardig dieet. Dus waarom zou een dierenvriend zijn/haar hond willen laten bijdragen tot al het lijden en de grote ecologische kosten die gepaard gaan met de vleesindustrie?

Is het echt gezond?

“Honden zijn omnivoren en kunnen zich aanpassen aan een gebalanceerd plantaardig dieet”

FEDIAF (European Pet Food Industry Federation)

“Een plantaardig dieet kan een gepaste voedingskeuze zijn voor een gezonde volwassen hond, in de veronderstelling dat het een complete en gebalanceerde voeding is, geproduceerd door een gereputeerd bedrijf.”

 Dr. Jennifer Larsen (UC Davis) 

“Het korte antwoord is ja, honden kunnen overleven en het zelfs goed doen op vegetarisch of veganistisch regime., zegt Cummings Veterinary Medicall Center at Tufts University.”

Hills Pet

Hierboven staan statements van de voedingsindustrie zelf (waar geen vegan producenten bij zitten dus we hoeven hen niet te verdenken van vooringenomenheid), en van 2 van de beste veterinaire universiteiten in de Verenigde Staten (UC Davis en Tufts University). 

Zij baseren zich op o.a. op artikels die ook gebruikt werden in het voornaamste meta-onderzoek rond dit thema gedaan door professor Andrew Knight

De belangrijkste conclusie van dat onderzoek is dat het kan om een hond veganistische te voeden, mits bepaalde voorwaarden. Geen van de beschouwde onderzoeken deed het tegendeel vermoeden. Er zijn wat terugkomende aandachtspunten, maar deze hebben niets te maken met de dierlijke oorsprong, eerder met de samenstelling van de producten. Een ingrediëntenlijst controleren op de voedingstoffen zeker geen kwaad kan. Extra bevragen bij de producent kan ook geen kwaad, want vaak is de lijst op de verpakking niet volledig (en het laat de producent weten dat je ermee bezig bent). Maar deze bezorgdheden gelden ook voor de diëten waar vlees in vervat zit, niet in het minst voor de opkomende trend van het voeden van rauw vlees. (De bekendste producenten van plantaardige brokken hebben hun ingrediënten overigens al even aangepast of waren reeds in orde.)

Verder lijken er een reeks voordelen te zijn aan het vermijden van dierlijke vetten, maar vaak is de sample-grootte te klein  of werden deze niet in elk onderzoek mee onderzocht waardoor we over deze resultaten nog geen uitspraak willen doen. 

Veganda is wel zeker vragende partij voor meer onderzoek! 

Bij de bronnen vinden jullie de belangrijkste onderzoeken. Hebben jullie nog suggesties of onderzoeken die we over het hoofd hebben gezien? (En ja die mogen best kritisch zijn.) Laat het ons weten op info @ veganda . com  .

Het zijn toch wolven?

Honden zijn omnivoren, maar behoren (net zoals de reuzepanda) tot de orde van de carnivoren. Dat laatste betekent dus niets als het over de voeding gaat. 

Een van de belangrijkste gevolgen van de domesticatie van de hond een 15.000 jaar geleden, is net het spijsverteringsstelsel. Het gen AMY2B dat zorgt voor de pancreatische amylase, voor de vertering van zetmeel, komt namelijk veel vaker voor bij honden. De meest primitieve honden hebben er zo tot tien tot twintig, dit in schril contrast met de twee AMY2B genen 2 bij een wolf of coyote.

Deze vergelijking gaat dus absoluut niet op.

Het feit dat wilde dieren instinctief handelen wil nog niet zeggen dat dit steeds gezond is voor hen. Evolutionair zijn ze geprogrammeerd om een vetlaag aan te leggen wanneer het kan en steeds zoveel mogelijk voedingstoffen op te nemen. In een huiselijke, meer gestructureerde omgeving waar er zekerheid is op continuïteit in het voedingspatroon kunnen de voedingstoffen beter gedoseerd worden. 

Bekijk hierover zeker de bronnen. Of als u liever een (Engelse) artikel in Science leest.                        

En de proteïne behoefte van een hond?

Proteïnen of eiwitten vormen de spieren, het haar, de huid, het bindweefsel, de antilichamen, de hormonen en een heleboel andere structuren en stoffen van uw hond. Het is essentieel voor metabole reacties, voor genezing, kracht, weerstand tegen infecties en talloze andere fysiologische processen.

Het is dus een heel belangrijke bouwsteen voor het welzijn van je hond, de bezorgdheid voor de proteïne inname is dus zeker terecht. De essentiële aminozuren waaruit de eiwitten bestaan kunnen niet door de hond zelf worden gesynthetiseerd en moeten dus reeds in hun voeding aanwezig zijn om te kunnen overleven en gezond te blijven. 

Hoeveel proteïne heeft mijn hond nodig?
De eiwitbehoefte van honden is het grootst in periodes van snelle groei en ontwikkeling, zoals tijdens het eerste levensjaar of tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding. Gewonde honden, met name die met ernstige brandwonden, hebben ook hogere hoeveelheden eiwit nodig om hun herstel te bevorderen, net als honden die onder ernstige fysiologische stress staan en honden die aan uithoudingsvermogenstraining doen. Eenvoudige dagelijkse lichaamsbeweging verhoogt de eiwitbehoefte van een hond niet en door de schijnbaar wijdverspreide angst voor een tekort aan eiwitten, kunnen sommige honden meer eiwitten krijgen dan ze nodig hebben ten koste van andere belangrijke voedingsstoffen.
Dagelijkse calorieën en eiwitbehoefte voor honden
Over het algemeen beveelt men een inname van ongeveer 22 g eiwit aan voor elke 400 kcal die een hond consumeert (of ongeveer 20-25% van de calorieën). Dit omvat alle levensfasen, van de snelle groei van puppy’s, tot aan de volwassenheid en tot aan hun latere jaren. Als zodanig is de toelage royaal en zal meestal meer dan genoeg zijn voor uw typische volwassen hond.

 

Welke eiwitten heeft mijn hond nodig?

Alle honden hebben tien specifieke aminozuren nodig in hun voeding omdat deze niet kunnen worden gesynthetiseerd uit andere aminozuren of basiselementen in het lichaam. Deze tien essentiële aminozuren voor honden zijn dat wel:

  • Arginine
  • Histidine
  • Isoleucine
  • Leucine
  • Lysine
  • Methionine
  • Fenylalanine
  • Threonine
  • Tryptofaan
  • Valine
  • Taurine en Carnitine voor honden

 

Twee extra aminozuren die bijzondere aandacht vereisen bij plantaardige diëten zijn taurine en carnitine. Deze kunnen als voorwaardelijk essentieel worden beschouwd omdat ze afhankelijk zijn van een adequate inname van andere aminozuren om in voldoende hoeveelheden te worden aangemaakt om een tekort te voorkomen; sommige individuen missen de enzymen die nodig zijn om deze aminozuren te synthetiseren en suppletie kan nodig zijn op een plantaardig dieet. Zoogdieren, waaronder honden en mensen, synthetiseren echter taurine via de cysteïne-sulfonzuurroute in de lever wanneer er voldoende cysteïne in de voeding beschikbaar is en de juiste enzymen aanwezig zijn.
Carnitine is vergelijkbaar in die zin dat het ook in het lichaam kan worden gesynthetiseerd. Het Linus Pauling Instituut van de Oregon State University merkt op dat “Gezonde individuen, waaronder strikte vegetariërs, over het algemeen genoeg L-carnitine synthetiseren om een tekort te voorkomen”. Dit verwijst naar mensen die een strikt vegetarisch (d.w.z. veganistisch) dieet volgen, maar hetzelfde kan ook gelden voor honden die een plantaardig dieet eten. Om honden te voorzien van de juiste voedingsstoffen voor hun eigen carnitine, die slechts in kleine hoeveelheden aanwezig is in plantaardige voedingsmiddelen, moet het dieet goede bronnen van methionine en lysine bevatten

 

Tekenen van proteïnetekort bij honden

Honden die niet genoeg eiwitten krijgen, die eiwitten verliezen via de darm of de urine, of die eiwitten niet goed verteren of synthetiseren, kunnen tekenen van een tekort beginnen te vertonen, zoals:
– depressieve eetlust
– verminderde groei
– langzame genezing
– gewichtsverlies
– ruwe/droge vacht
– gecompromitteerde immuniteit (gevoeligheid voor infectie)
– zichtbare spieratrofie
– hormonale afwijkingen

Merk je een van bovenstaande problemen op na het overschakelen op een plantaardig dieet, raden we steeds aan om je hond te laten nakijken door een dierenarts en de bloed en plasmawaarden te laten controleren.

Dus proteïnen zijn zeker een aandachtspunt, maar er is anatomisch niets dat zou maken dat de eiwitten of beter gezegd de benodigde aminozuren uit dierlijk materiaal zou moeten bestaan.

We verwijzen graag naar het WSAVA (World Small Animal Veterinary Association) die in haar voedingsadviezen en handleidingen (toolkit) niets vermeld over de behoefte van dierlijke proteïne, ze vermelden expliciet dat honden “potentieel alle benodigde voedingsstoffen kunnen ontvangen
uit een vegetarisch dieet”. Dit voorwaardelijke is de bestaansreden van deze site. Het kan, maar… Ondertussen zijn de producenten wel al mee en luidt die maar steeds stiller. We verwijzen ook nog eens naar de studies in onze bronnen sectie

De gezondheidsrisico's

Ook al mogen we concluderen dat een dieet vrij van dierlijke vetten perfect gezond kan zijn willen we ook de gezondheidsrisico’s benadrukken. Dit zijn er evenwel zeker niet meer dan bij de diëten met dierlijke producten!

Infecties zijn een van de meest voorkomende problemen. Al is dit geen statistisch significant hoger getal dan bij de honden met een ‘conventioneel’ dieet. Ook zien we ieder effect weg vallen na 3 tot 5 jaar. 

Verder wijzen studies op de noodzaak van een accurate dosering van het de aminozuren L-Carnitine en Taurine. Dit om de calcium opname te bevorderen en hartziekten te voorkomen. De producenten van de betere plantaardige brok zijn hier echter al even van op de hoogte en halen gemakkelijk de vereiste AAFCO – waarden