De slechtste argumenten

1. Veganistische honden, dat is niet natuurlijk

Zich beroepen op ‘de natuur’ is een rhetorische tactiek waarbij de basisveronderstelling (‘Wat natuurlijk is goed’) irrelevant is en geen enkele betekenis heeft. Zo zijn de meest gevaarlijk gifstoffen elementen die in de vrije natuur te vinden zijn.

Verder zijn honden geen wolven maar ondertussen het resultaat van artificiële selectie, iets dat hun genen sterk heeft beïnvloed. Kunnen we dus zeggen dat honden nog ‘natuurlijk’ zijn?

En mogen we hetzelfde zeggen over de conventionele hondenvoeding? Is de manier waarop deze geproduceerd wordt en hoe de dieren, die erin verwerkt zijn, gehouden worden, natuurlijk? Hier worden geen supplementen of antibiotica voor gebruikt? Of andere medische zorg?

Wil je een betere analyse van dit argument? Bekijk dan deze -jammer genoeg Engelstalige- website

2. Eieren zijn toch oké? Of melk? 

Hiervoor verwijs ik jullie graag verder naar de website van Plantaardiger.nl. Ze vatten de problemen van de ei- en zuivelproductie mooi samen. Het slachten van de niet zo ‘bruikbare’ mannelijke kuikentjes, de kalfjes en het afnemen van de kinderen van de mama-koe is niet te verantwoorden. 

www.plantaardiger.nl/wat-is-er-mis-met-eieren/
www.veganchallenge.nl/waarom-eigenlijk-geen-ei-2/
www.squatcilla.nl/vegan-wat-is-er-mis-met-eieren/
www.biteback.org/wat-is-er-mis-met-eieren/
www.plantaardiger.nl/wat-is-er-mis-met-melk/

3. We hebben ‘echte proteïne’ nodig om sterk te worden!

Waar de eiwitten vandaan komen maakt eigenlijk niet iets uit. Over het algemeen klopt het dat we minder dierlijke eiwitten nodig hebben voor de productie van spiermassa. De dierlijke eiwitten zijn dus vaak ‘efficiënter’ dan plantaardige eiwitten. Dit komt door de aminozuren die meer leucines bevatten bij dierlijke eiwitten. Deze leucines worden gezien als de aandrijvers van de eiwitsynthese. Toch is efficiëntie niet het enige argument, zo heeft vlees heel wat nevenwerkingen (ook op gezondheidsvlak) en bewijzen steeds meer athleten dat de opbouw van spiermassa geen enkel probleem is.

Klik hier voor een Engels stuk dat uitlegt -met bronvermelding- waarom honden geen proteïne nodig hebben. (Zie ook de gezondheids- en bronnenpagina’s.) 

En hier voor een artikel over de eiwitbehoefte van mensen in EOS. (Vanuit een kritische perspectief op veganisme.)

4. En wolven en leeuwen dan?

Honden zijn geen wolven. Honden evolueerden reeds 10.000 jaar geleden toen ze met de mensen begonnen samen te leven. Hierdoor hebben ze andere genen en een ander spijsvertering dan wolven. (Bekijk zeker ook de bronnen sectie of het inleidende stuk over veganistische honden om meer te lezen over het cruciale gen AMY2B .)

Verder geldt dit argument niet omdat de context voor wolven en leeuwen net ietsje anders is als die waarin wij of onze huisdieren in leven. Zij doen dit omdat ze evolutionair zo gepromoveerd zijn en op die manier het meeste overlevingskansen hebben. Wij en onze honden hoeven geen schrik te hebben dat we onze maaltijd de volgende dag niet zullen kunnen nuttigen en hoeven dus niet ten allen tijden reserves aan te leggen.

5. Maar planten voelen toch ook pijn?

Het is zeker mogelijk dat planten receptoren hebben die we nog niet begrijpen. Maar omdat planten geen centraal zenuwstelsel hebben zullen ze geen pijn voelen. Verder weten we zeker dat dieren wel pijn voelen. 

Verder heeft ook het vlees op je bord reeds heel wat planten op het geweten. Waardoor wanneer het waar zou zijn dat planten pijn voelen, we zeker best voor veganisme kiezen als we het totale (planten)leed willen beperken.

https://www.upc-online.org/ethics_questions.html

6. Het is dierenmishandeling om je vlees te onthouden!

De mensen die dit statement maken gaan er meestal vanuit dat het ongezond is voor een hond om geen vlees te eten. In dat geval valt er voor dit argument wel iets te zeggen. Hondenbaasjes zijn verantwoordelijk voor de gezondheid van hun geliefde viervoeter. Maar ook dan kan beargumenteerd worden dat de paar mindere levensjaren die je huisdier zal leven, misschien wel opwegen tegen al het veroorzaakte leed om dat vlees te produceren. 

Op deze website hebben we echter weerlegt dat plantaardige voeding voor honden ongezond zou zijn. Het gaat dus enkel nog om smaak, en het is ietwat belachelijk te zeggen dat een (potentieel!) verlies in culinair plezier zou opwegen tegen het dierenleed veroorzaakt door de vleesindustrie. Smaak is geen morele verantwoording voor de dramatische gevolgen.