Argumenten voor veganisme
Dit zijn algemene argumenten. Deze gelden sowieso voor de mens, maar zoals we elders op de site bespreken ook voor honden. Zowel bij Gezondheid als bij de Bronnen vinden jullie de nodige informatie die dit aantoont.
Hebben jullie tegenargumenten of zijn jullie het oneens met bepaalde studies, dan lezen we graag jullie bemerkingen op info@veganda.eu . We willen deze website zo evidence based mogelijk houden en staan dus zeker open voor kritische bemerkingen!
Het altijd winnende argument
Als je gelooft dat dieren niet nodeloos mogen lijden, is het volgende argument eigenlijk al voldoende.
Het steeds winnende argument:
(1) We mogen niet wreed zijn voor dieren, i.e. we mogen ze niet onnodig schaden.
(2) De consumptie van dierlijke producten schaadt dieren.
(3) De consumptie van dierlijke productie is onnodig.
(4) Dus, we mogen geen dierlijke producten consumeren.
Dit argument gaat ervan uit dat mensen en honden gezond kunnen zijn zonder dierlijke producten. Lees de meer uitgebreide versie van the EA-foundation hier.
1. Onnodig lijden.
Naast een potentiële winst in culinair plezier is er geen enkele reden meer om de het dierenleed veroorzaakt door vlees-, vis- zuivel-industrie te verantwoorden. Het feit dat de productie van vlees heel wat leed berokkend is vrij evident. Maar dat lijkt minder duidelijk voor melk, eieren en vis.
We denken ook vaak dat deze dieren voldoende beschermd door de wetgeving. Maar wist u dat zelfs in de verenigde staten kippen en vissen niet onder ‘The federal Humane Methods of Slaughter Act” vallen en er dus niet eens beperkte bescherming genieten?
2. Ontbossing en landgebruik.
De productie van vlees en zuivel is rechtstreeks en onrechtstreeks verantwoordelijk voor ontbossing en de inname van disproportioneel veel ruimte. Niet alleen hebben de dieren ruimte nodig maar we verbranden zelfs delen van ons regenwouden vooral de teelt van gewassen, soja en maïs, die nodig zijn om de dieren te voeden zijn.
Dat dit ook geldt voor de productie van de voeding van onze gezelschapsdieren toonde Okin reeds aan.
3. Water Gebruik
Veel studies tonen aan dat de productie van dierlijke producten veel meer water intensief is dan de productie van groenten, peulvruchten en zelfs noten (maar minder dan van chocolade : )
4. Broeikasgassen
Het cliché van de scheet van de koe die methaan uitstoot is ondertussen alom gekend. Naast methaan zijn er nog andere broeikasgassen die gepaard gaan met de veeteelt. Het gaat dus zeker niet te ver om te stellen dat de veeteelt een belangrijke factor is als we de opwarming van de aarde nog willen beperken. Twijfelt u hier nog aan? Bekijk dan zeker de meer dan 10 onderzoeken in de bronnen sectie.
5. Gezondheidsoverwegingen.
Serena Williams, Novak Djokovic, Lewis Hamilton,…. Veel atleten tonen tegenwoordig hoe goed het lichaam kan presteren op een plantaardig dieet. Maar dit hangt natuurlijk volledig af van hoe je uiteindelijke maaltijden er gaan uit zien. Een dieet dat enkel bestaat uit rauwe groenten en noten zal niet zo heel gezond zijn. Het is zeker op het begin niet gemakkelijk om een gezonde veganist te zijn. Het samenstellen van volwaardige maaltijden vergt heel wat moeite en vereist het aanleren van nieuwe gewoontes. Organisaties als EVA of Biteback kunnen wel helpen bij deze transitie.
Verder is het ook zeker aan te raden om je bloed af en toe te laten controleren. Vitamine B12 wil je zeker niet te kort hebben en zal je niet per se meteen zelf merken. Doe dus zeker die bloedtest! (Ongezonde veganisten zijn de slechts mogelijke reclame : )

Als je echt mensen wil bekeren tot veganisme is dit geweldige boek van Tobias Leenaert zeker een aanrader. Met bovenstaande argumenten zal het niet lukken, met in onze cocon te zitten of ons al te idealistisch op te stellen evenmin.
How to create a vegan world: A pragmatic approach by Tobias Leenaert
Nog een interessante link (als je toch wil discussiëren):
- Argumentation Scheme by Stijn Bruers