Argumenten en bronnen

Hier zullen we de voornaamste argumenten verzamelen voor veganistische honden en veganisme in het algemeen. We zullen deze ook steeds proberen te onderbouwen met wetenschappelijke bronnen.  Deze bronnen kunnen jullie per thema nog apart raadplegen. 

We zullen ook de grootste drogargumenten proberen te weerleggen.

  1. Dierenleed
  2. Ontbossing
  3. Watergebruik
  4. Uitstoot van broeikasgassen
  5. Gezondheid
  1. Maar is het wel natuurlijk?
  2. Eieren zijn toch oké?
  3. We hebben toch echte proteïne nodig?
  4. En wolven en leeuwen dan?
  5. Maar planten hebben ook gevoelens?!

Gezondheid

Mocht veganisme ongezond zijn zou dat een argument kunnen zijn voor het doden van dieren. Vandaar dat we zoveel mogelijk onderzoek rond het gezondheidsaspect zullen verzamelen.

Van dat onderzoek is er voor de effecten op menselijke gezondheid zeker meer dan voldoende informatie.  Ook voor honden is deze wetenschappelijke consensus er nu al even.

Ondertussen bewijzen veel atleten reeds dat het zelfs perfect mogelijk is om zelfs topsport te doen zonder dierlijke producten. Dat wil echter niet zeggen dat het gemakkelijk is. Onze eetcultuur in de lage landen draait bijna volledig rond vlees- en zuivelproducten. Het is voor ons dan ook gemakkelijk hier de nodige voedingstoffen bij op te doen en gezond te leven. 

Overgaan naar een plantaardig dieet en nieuwe gewoontes kweken is niet evident en vergt wat inspanning. Als je het wil volhouden schakel je dan ook best geleidelijk over naar een plantaardig dieet.

Het altijd winnende argument

Als je gelooft dat dieren niet nodeloos mogen lijden, is het volgende argument eigenlijk al voldoende. 

Het steeds winnende argument:

(1) We mogen niet wreed zijn voor dieren, i.e. we mogen ze niet onnodig schaden.

(2) De consumptie van dierlijke producten schaadt dieren.

(3) De consumptie van dierlijke productie is onnodig.

(4) Dus, we mogen geen dierlijke producten consumeren.

 Dit argument gaat ervan uit dat mensen en honden gezond kunnen zijn zonder dierlijke producten. Lees de meer uitgebreide versie van the EA-foundation hier.

Alle bronnen die we gebruiken voor de opbouw van onze argumenten op deze website alsook andere nuttige wetenschappelijke info vinden jullie op deze pagina.