Aan de slag

De vele goede voorbeelden gezien en overtuigd van de vele argumenten en door het wetenschappelijk onderzoek? Hier willen we jullie op weg helpen naar de relevante info zodat jullie de stap kunnen zetten en veganisme ook voor je hond een succes te kunnen laten zijn.

Nog niet overtuigd? Geen probleem. We horen steeds graag je argumenten. Maar misschien is de vleesconsumptie minderen wel een optie?  Laat je hond misschien eens, het heerlijke plantaardige snoep dat er op de markt is, proberen. (Bestel ze bij Andapanda.be of Vegavriend.nl.)

Stap 1: Informeer je, zoek een goede dierenarts en test je hond.

Zoals geldt voor ieder verantwoordelijk hondenbaasje informeer je je eerst over de voedingsbehoefte van de hond die je hopelijk hebt geadopteerd.

Een hond dient steeds opgevolgd te worden door een professional. Vaccinaties en een jaarlijkse controle door een dierenarts zijn een minimum. Als je hond plantaardig eet, raden we ook een bloedtest aan. Als het kan laat dan ook het plasma nakijken op de benodigde aminozuren.We raden aan om meteen bij de start van het dieet een referentietest te doen en al meteen wat aandachtspuntjes op te sporen.

Ga bij het kiezen van een dierenarts overigens niet per se op zoek naar iemand die je idealen volgt. Een dierenarts heeft steeds het beste voor met zijn patiënt en mag (moet) kritisch zijn! Als je hem wil overtuigen zal dat toch vooral lukken met goede resultaten van je hond!

Stap 2: Zoek volledig en gebalanceerd hondenvoer dat je hond graag heeft

De markt van vegan hondenbrokken is de laatste 15 jaar sterk ontwikkeld. Er zijn ondertussen meerdere gereputeerde merken die volwaardige voeding, zowel nat voer als droge brokken aanbieden (Benevo, V-Dog, Yarrah, Ami, Denkadog Hyposensitive, …). Voor een van deze merken kiezen is de gemakkelijkste manier om zeker te zijn dat je hond de voedingstoffen krijgt die zij of hij nodig heeft.

Bij Andapanda.be of Vegavriend.nl is deze volwaardige voeding te vinden!

Wil je wel liever zelf koken, informeer je dan over de voedingsbehoefte en gebruik supplementen. Inspiratie vind je hier.

Anda wisselt (na iedere zak) tussen verschillende merken en krijgt sporadisch natvoer of een zelf gemaakte maaltijd. 

Om zeker te zijn dat de voeding volledig is kan je hier de AAFCO-tabellen raadplegen. Bekijk ook de voedingstoolkit van het WSAVA (World Small Animal Veterinary Association) die je kan downloaden in het Nederlands.

Stap 3: Meten is weten.

Houd je hond actief en houd zoals ieder verantwoordelijk hondenbaasje het gedrag en de stoelgang in de gaten. Ga na 6 maanden op controle bij een dierenarts en laat zeker de eerste jaren van het nieuwe dieet bloed en plasma testen. 

Stap 4: Pas het dieet aan naar de noden

Je hond opvolgen is uiteraard niet voldoende als je vervolgens niets met deze informatie wil doen. Als er onregelmatigheden opduiken in de testresultaten of je hond zich/haar vreemd begint te gedragen zal je moeten kijken hoe je dit kan oplossen. Bekijk dit steeds samen met een professional. Als de oorzaak bij de voeding ligt wil dit niet zeggen dat er geen plantaardig alternatief mogelijk is.